Hoe vaak moet ik mijn kamerplanten water geven?

Hoe vaak moet ik mijn kamerplant water geven? Is een vraag die we vaak krijgen. Om dit te beantwoorden, moet je begrijpen dat zonder water een kamerplant zal sterven – Dit is een fundamenteel principe van alle planten, het is vooral belangrijk bij kamerplanten omdat ze geen toegang hebben tot natuurlijke bronnen van water en daarom volledig van ons afhankelijk zijn om het klopt.

Zonder water gaan kamerplanten dood. Afbeelding met drie kamerplanten en een gieter

Dat gezegd hebbende, wordt de meeste plantensterfte veroorzaakt door te weinig water… of net zo goed te veel. Het is een fijne evenwichtsoefening en deze gids zal je helpen te begrijpen hoe je het goed kunt doen.

Wanneer kamerplanten water geven?

Kamerplanten houden niet van strikte routine. Ja, je kunt je buurvrouw Jane misschien horen zeggen dat ze al haar planten elke zondagochtend veel water geeft, of oom Chris zou zweren dat zijn succes te danken is aan het spaarzaam water geven elke dinsdag- en vrijdagavond.

Het blijft echter een feit dat het onwaarschijnlijk is dat dergelijke routines op de lange termijn werken en dat u later alleen maar problemen krijgt. Elke plant heeft zijn eigen voorkeuren en antipathieën als het gaat om water geven, zelfs twee planten van hetzelfde type kunnen verschillen hebben. Een groep kamerplanten die allemaal verschillende waterbehoeften hebben door Robin Berthier. Hun locatie en hun grootte zullen bijvoorbeeld variëren en beïnvloeden hoeveel water ze nodig hebben.

Dus hoe weet je wanneer je het moet doen?

Helaas komt het antwoord hierop meestal neer op ervaring en oefening. Er is geen vaste regel om te volgen, het is een eenvoudig geval van het observeren van uw plant en ermee omgaan.

Met “interactie” bedoelen we het grondoppervlak aanraken en net daaronder om te zien of het vochtig of droog is. Als het grondoppervlak en de eerste centimeter eronder droog zijn, is het waarschijnlijk tijd om je kamerplant water te geven. Als het grondoppervlak nog vochtig is, is er geen water meer nodig.

Als je plant niet te groot of te zwaar is, kun je hem ook oppakken; een pot of bak die sterk verzadigd is met water zal veel zwaarder zijn dan een pot die volledig is uitgedroogd. Er zijn ook instrumenten die je kunt kopen die piepen of oplichten als het tijd is om weer water te geven.

Van alle methoden en trucs die mensen suggereren, is het gewicht van de pot verreweg onze favoriet. Als je het een paar keer hebt gedaan, weet je aan het gewicht “gewoon” hoeveel water er nog beschikbaar is voor de plant en kun je meten of het alleen moet worden gelaten, of dat het moet worden bijgevuld of een inweek.

Hoeveel water hangt af van…

Zoek naar uw specifieke kamerplant in onze Hub-sectie van de website om inzicht te krijgen in de individuele bewateringsbehoeften. Als je dit hebt begrepen, zijn er nog een paar andere dingen waar je rekening mee moet houden, omdat veel verschillende factoren van invloed kunnen zijn op hoeveel de plant verbruikt en dus op de tijd die nodig is tussen de gietbeurten.

…De plant zelf

Als de plant vlezige dikke bladeren heeft, is deze van nature aangepast om minder water te krijgen, bijvoorbeeld cactussen en vetplanten. Als u hier te vaak water geeft, vergroot u de kans op rot.

Aan de andere kant, als de bladeren van de plant dun of talrijk zijn, zal deze minder tolerantie hebben voor te weinig water en zal hij vaker water nodig hebben.

…De tijd van het jaar

Er is minder licht in de winter en de temperatuur is koeler. Hierdoor vertraagt ​​de plant omdat de fotosynthese minder effectief is. Als de kamer niet te warm is, kunt u in de wintermaanden misschien minder water geven tot slechts één of twee keer per maand.

…De omgeving

Naarmate de temperatuur en de lichtintensiteit toenemen, neemt ook de behoefte aan water toe. Een toename van beide variabelen resulteert in een effectiever niveau van fotosynthese, dat op zijn beurt meer water nodig heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *