Home
Het geheim van zilveren sieraden

Het geheim van zilveren sieraden

Als we het over edele metalen hebben, bedoelen we meestal goud, platina en een ander puur metaal, fijn zilver. Zilver is een van de originele waardevolle materialen die in de Bijbel worden genoemd, samen met andere originelen zoals kostbare edelstenen die al vanaf het begin der tijden bestonden.

Dit verklaart een deel van de aantrekkingskracht van deze ‘niet-virtuele’ goederen – ze bestonden al heel lang in de menselijke geschiedenis, en vermoedelijk zelfs daarvoor. Ze worden door alle generaties en naties gebruikt en zijn een van de favoriete manieren om symbolen van waarde weer te geven en worden gebruikt als schoonheids- en stijlobjecten in sieraden. Als vorm van persoonlijke expressie en ‘street art’.

Als we aan modestijlen denken, hebben we de neiging om eerst naar kleding, haarstyling en make-up te kijken. Accessoires zijn echter een belangrijk onderdeel van de outfit. Sieraden een van de coolste vormen.

Waarom zijn zilveren sieraden dan een van de constanten die door de geschiedenis heen zijn gebleven? Wat is het echte mysterie en het geheim van zilver? Het is niet alleen zijn coole aantrekkingskracht – het is een van de goederen die bestonden vóór papiergeld, en het zal zijn waarde behouden nadat valuta’s zijn verdwenen.

In een wereld die met de minuut virtueler wordt, bewaren we een paar waardevolle spullen die hun eigen vooraf ingestelde waarde hebben buiten onze huidige realiteit. Valuta’s worden virtueel, sieraden niet.

Om je een idee te geven van de verschillen tussen investeringen in materiële en immateriële producten en hoe het in het echte leven uitpakt, wil ik je een voorbeeld geven dat me in het verleden bijna $ 25.000 kostte.

Tijdens de eerste oliecrisis heb ik een paar jaar in Nieuw-Zeeland gewoond en toen moest ik mijn vermogen in de juiste kanalen investeren. Omdat toen niet alleen de olieprijzen stegen, ook andere grondstoffen zoals goud en zilver lichtjes in waarde stegen en besloot ik wat geld in metalen te investeren.

Nadat ik een bedrijf had gevonden dat reclame maakte voor de verkoop van goud, ging ik naar hun winkel in het centrum en vroeg een klerk om goud te kopen voor ongeveer $ 25.000. Ik heb nog nooit zo’n investering gedaan en was een beetje onzeker over waar ik het moest bewaren, behalve voor nieuwsgierige mensen en voor het mogelijke geval van inbrekers in huis.

Wetend wat er door mijn hoofd ging, stelde de klerk me die gedenkwaardige vraag “zou je dit willen hebben in goudopties, aandelen of fysiek edelmetaal?” Hij deed veel moeite om me de voordelen uit te leggen van “goudpapieren” die de waarde van goud op elk moment volgen, dus in waarde stijgen als de goudprijs verder stijgt. Het zou niet nodig zijn om fysieke dingen aan te raken, en ik kon op elk moment de papieren verzilveren.

Ik ging bijna akkoord met zijn aanbod, toen plotseling een kleine maar heldere waarschuwingsgedachte door mijn hoofd schoot. Iets wat een goudsmid die ik eerder ontmoette mij jaren eerder vertelde, hij zei: “Als je ooit goud koopt, onthoud dan de reden waarom je het koopt, en koop geen virtueel goud, maar alleen het echte”.

Deze gedachte won uiteindelijk omdat mijn adviseur me veel basisdingen over juwelen en metalen leerde, en ik respecteerde zijn mening zeer. Hij bleek gelijk te hebben. Minder dan 6 maanden later ging het bedrijf waarvan ik het edelmetaal kocht failliet en al hun opties, aandelen en andere papieren verloren al hun waarde. Ik had echter nog steeds mijn fysieke goud, dat toen met ongeveer 10% in waarde steeg.

Met dat voorbeeld vers in mijn achterhoofd, maak ik persoonlijk nog steeds onderscheid wanneer ik persoonlijke producten koop die mijn levensstijl van vandaag verbeteren.

Ja, ik investeer veel in software die bijvoorbeeld mijn virtuele pc-bureaublad verbetert en websites helpt te functioneren zoals ze zouden moeten, en ik verlies er ook om de paar jaar veel van als een harde schijf of server crasht. Ik geniet ook van de nieuwste merkkleding, maar ze slijten en raken over het algemeen na verloop van tijd beschadigd door gebruik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *