Alles wat je moet weten over tandheelkundige implantaten

0
Alles wat je moet weten over tandheelkundige implantaten

Heb je last van ontbrekende tanden of kiezen? Wil je weer kunnen lachen, praten en eten zonder zorgen? Dan zijn tandheelkundige implantaten misschien iets voor jou. In deze blog leggen we je uit wat tandheelkundige implantaten zijn, hoe ze werken en wat de voordelen zijn.

Wat zijn tandheelkundige implantaten?

Tandheelkundige implantaten zijn kunstwortels die in het kaakbot worden geplaatst om de wortels van verloren gegane tanden of kiezen te vervangen. Ze zijn gemaakt van titanium, een metaal dat goed wordt geaccepteerd door het lichaam en dat stevig vastgroeit aan het bot. Op de implantaten kunnen verschillende soorten kunsttanden worden bevestigd, zoals kronen, bruggen of protheses.

Hoe werken tandheelkundige implantaten?

Het plaatsen van tandheelkundige implantaten gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving door een gespecialiseerde tandarts-implantoloog. De implantoloog maakt een kleine opening in het tandvlees en boort een gaatje in het kaakbot waar het implantaat wordt ingeschroefd. Daarna wordt het tandvlees gehecht en krijgt het implantaat de tijd om vast te groeien aan het bot. Dit proces heet osseointegratie en duurt meestal enkele maanden.

Na de genezingsperiode wordt het implantaat blootgelegd en wordt er een opbouw op geschroefd of geklikt. Dit is een verbindingsstuk tussen het implantaat en de kunsttand. De kunsttand kan een kroon zijn, die precies past over het implantaat en de opbouw, een brug, die meerdere ontbrekende tanden of kiezen overspant, of een prothese, die vastklikt op het implantaat met behulp van drukknopjes of een steg (staaf-huls) constructie.

Wat zijn de voordelen van tandheelkundige implantaten?

Tandheelkundige implantaten hebben veel voordelen ten opzichte van andere oplossingen voor ontbrekende tanden of kiezen. Ze zijn:

  • Duurzaam: implantaten gaan bij goede verzorging en regelmatige controle lang mee, soms wel levenslang.
  • Natuurlijk: implantaten zien eruit en voelen aan als natuurlijke tanden of kiezen. Ze herstellen de functie en het uiterlijk van je gebit.
  • Comfortabel: implantaten bewegen niet in je mond en veroorzaken geen irritatie of pijn aan je tandvlees of kaakbot.
  • Behoudend: implantaten beschermen je kaakbot tegen verdere afbraak en voorkomen dat je gezicht gaat invallen. Ook hoeven er geen gezonde tanden of kiezen te worden afgeslepen om een brug te plaatsen.
  • Betrouwbaar: implantaten hebben een hoge slagingskans en een lage kans op complicaties.

Waar kan ik meer informatie vinden over tandheelkundige implantaten?

Als je meer wilt weten over tandheelkundige implantaten en of ze geschikt zijn voor jou, kun je contact opnemen met Tandarts Mondain in Hoofddorp of met een van de gespecialiseerde klinieken bij jou in de buurt. Zij kunnen je adviseren over de mogelijkheden, de kosten en de vergoedingen van deze behandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *